top of page

ASETELMA: 100-vuotiaan Suomen valinnat

OPPIMISTAVOITE: Tässä jaksossa opit mitä tarkoitetaan uudella itsenäisyystaistelulla: siinä on kyse omasta kansalaisuusasemastasi, ihmisen itsenäisyydestä ja itsehallnnosta.

Näkymä korostaa yhteisöllisyyttä.

Toisessa kappaleessa kuvataan 100-vuotiaan Suomen asemaa, ongelmia.ja mahdolliuuksia tässä mailmassa jossa elämme.

Tässä jaksossa voit myös kuunnella nettiradiosta tekstin vaikka bussissa kännykästäsi.

Oppimisen idea ja polku selviää kuvasta yllä. Tässä alla esitetään "teesit" niihin pyydetään vastaväittäjiä. Sinun asiasi on osallistua omalla ajatuksellasi keskusteluun johon on sivun lopussa oma alue.

Nettitavat: Puhumme asiaa omasta puolestamme emme arvostele toisten keskustelijoiden persoonaa.

Tervetuloa.

Euroopan kurssi ja itsenäisen Suomen tilanne

Suomi on ollut Euroopan unionin jäsen 1.1.1995 alkaen. Jo liittyessään Suomi hyväksyi yli 13 000 sivua eurooppalaisia säädöksiä.

Menettikö Suomi silloin itsenäisyyttään vai saiko se liittymän laajempaan maailmaan ja uuden ilmansuunnan toimia?

Pääsikö Suomi parempaan turvaan?

Kuuden Euroopan maan aloittama yhteistyö on runsaan 60 vuoden aikana laajentunut 28 jäsenmaan ja yli puolen miljardin kansalaisen Euroopan unioniksi, jonka jäsenmaat ovat sitoutuneet tekemään yhteistyötä rauhan ylläpitämiseksi ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

Suomi on myös mukana Euroopan talous- ja rahaliitto EMUssa, joten Suomessa on muiden euromaiden tapaan käytetty euroseteleitä ja -kolikoita vuodesta 2002.

Suomi kuuluu lisäksi Schengenin sopimukseen, joka on poistanut rajatarkastukset Suomen ja muiden Schengen-maiden väliltä.

Tästä osiosta löydät tietoa 100-vuotiaan itsenäisen Suomen asetelmasta maailmassa ja Euroopassa-

100 vuotiaan Suomen VALINNAN PAIKKA 2017>>>>

TEESI: tarvitaan uusi itsenäisyystaistelu ihmisarvon, luonnon, kansalaisuuden, ihmisen ja itsehallinnon puolesta.

Filosofi Aristoteles opetti: ”hallitsijan ja hallitun tulee oppia eri asioita mutta kansalaisen on osattava ne molemmat ja oltava niistä molemmissa osallinen.”

Ensimmäinen itsenäisyystaistelumme, alkoi 1800-luvulla Venäjän keisarivaltaa ja aristokratiaa vastaan. Se vahvistui kansalaisoppositiona sortovuosien suurlakossa 1904 jatkuen aina veljessodan katkeraan päättymiseen 1918. Kansallinen itsenäisyys voitettiin, kansallinen yhtenäisyys hävittiin. Toinen itsenäisyystaistelu alkoi Talvisodan pakkasissa 1939, taiteilu jatkui aina Janajevin juntan kaatumiseen saakka vuonna 1991. Taisteluja hävittiin, mutta kansallinen konsensus, joka johti ennen kokemattomaan hyvinvointiin, voitettiin. Katse sai kääntyä eri ilmansuuntaan, länteen, Kolmas itsenäisyystaistelu alkoi kun uusi järjestelmä alkoikin pian muistuttaa kylmän sodan hävinnyttä suunnitelmataloutta. Talous oli lännenkin yhteiskunnissa nyt kaikki.

Talous vai ihminen?

Suomeenkin tuotu talousoppi korostaa yksilön vapautta, mutta välineellistää hänet vain tuotantotekijäksi osoittaen sinulle vain paikan kuluttajana ja hallinnan kohteena. Ihmisten väliset suhteet, suhde luontoon ja yhteisöihinsä näyttäytyy merkityksettömänä ihmisyydelle.

​Muiden tehtävä on vain turvata yhden prosentin taloudellinen hyöty, etuoikeus ja sukupolvien aikana yhteisesti hankitun julkisen omaisuuden otto "markkinoille."

Uusliberaali homo economicus ei toimi yhteisön yhteisistä tavoitteista, vain omistaan, asettuu vain omaan ei toisten asemaan.

Meistä, kansalaisista on tullut - huomaamattamme – taas hallinnan kohteita, joilla on yhä vähemmän omaa osallisuutta yhteiskuntaamme.

​Uusi alistaminen on toteutunut uuden aristokratian eduksi tulonjaossa, vastakkainasetteluna, yhtenä totuutena, kansalaisten velkaantumisena, maanosakartelleina, megayhtiöiden varjotaloutena, kansalaisvakoiluna ja kaikkinaisena mieleen vaikuttamisena - muistuttaenkin itse yht´äkkiä sitä neuvostomallia, jota vastaan on vasta käyty voitettu kylmä sota.

NÄKÖRADIO

100 vuotiaan Suomen VALINNAN VAIHTOEHDOT
Sata vuotta maailman historiassa on vartti oman elämämme saatossa.
Se on kuitenkin kolmen sukupolven vaikutusaika, veljesvihan ja itsenäisyyssukupolven, sota- & rakentajapolven, suurten ikäluokkien sosiaalitoimien ja oraalla olevan maapalloisen kohtalon polven ja teknologian muuttaman sukupolven hetki ihmiskunnan elämän kiertokulussa.
Suomen sataan vuoteen osuu maailman historian suurin muutos.
Maailman sodat. Naisen astuminen vaikuttajaksi yhteiskuntiin. Kolonialismin muodon muutos rotusorrosta taloudelliseksi herruudeksi.Imperiumit ovat nousseet ja menneet: on nähty Kiinan lasku ja uusi nousu. Brittiläisen imperiumin haihtuminen. Neuvostoliiton kaatuminen samaan suuntaan historiansa kanssa Venäjäksi.Vuosisadan aikana on koettu kulutusyhteiskunnan synty, kommunismin nousu ja tuho. Amerikan aika.
On nähty kapitalismin momentum ja syntyneen impulssin rappeutuminen. Olemme todistaneet teknologian vallankumouksen ja väestön räjähdyksen kolminkertaiseksi, näemme joka päivä miten ilmasto muuttuu.
Silti suljemme omasta tietoisuudestamme, että elämme yli luonnon varojen. Koneet ihmiskäden jatkeena ovat kehittyneet automaatioksi ja automaatio älykkääksi digitalisaatioksi ja robotiikaksi. Huomisen työ on jotain ihan muuta. Näemme jo, että olemme uusien kansainvaellusten aatossa.
Edessämme on ensi kertaa uhka maailmanlopusta ihmisen tekojen kautta.
Sodat kiihtyvät ja lisääntyvät, niiden luonne on muuttunut manipulaatiotaisteluksi, ulkoisten voimien sisällissodiksi ja siviilitappamiseksi sotilaiden säästyessä, seurauksena ovat taas kansainvaellukset turvaan ja toivoon. Raakuus lisääntyy ei ole väliä puolella, demokratiaa puolustetaan viattomien murhilla ja oman lennokin oikeudella.
Vastakkainasettelu ja vihapuhe vahvistuu vaikka maailman piti globalisaatiossa yhdentyä. Ihmiskunta on mennyt suurimman haasteensa edessä lukkoon, se ei saa tuhoisaa kehitystä poikki.
Olemme joutuneet monien kielteisten kehitysten kierteeseen.Vallalla on negatiivinen hypersykli - huonojen asioiden monistuva kierre.
Se pitää kumota vastaliikkeellä.
Kohtaamme kuitenkin myös ennennäkemättömän uuden ihmisten yhteyden: maapalloistumisen ilman ajan ja paikan rajoitetta tietoverkoissa. Siinä on mahdollisuus myös hyvän kierteeseen.
Koskaan ennen ihmiskunnalla ei ole ollut tällaisia työvälineitä tehdä, itse kukin hyviä tekoja, saman vertaisten ja ihan erilaisten ihmisten yhteistöitä paikasta rajoittumatta. Talous on aina ollut kaiken keskellä, nyt se on kaikki.
Siinä ihmisen asema on taas palannut alamaiseksi, hallinnan kohteeksi.
On taas tullut historiassa kovin moneen kertaan koettu ahneuden aika. Omaisuuksien kaappaukseen kuuluu nytkin panem et circenses, leivällä ojentaminen ja sirkushuvilla tyynnyttäminen, tyhjän päiväistyminen.
Suomi kohtaa sadannen vuotensa itsenäisenä, mutta taloudellisesti lamassa, yhä enemmän jakaantuneena. Suuria ongelmia riittää - suuremmista on kuitenkin aiemmin selvitty. Ratkaisut ovat vielä omissa käsissämme.
Suomen tulevaisuutta voi pohjimmiltaan horjuttaa vain se, että ajaudutaan ulkoa tulevaan ohjaukseen. Vuoden 2014-17 tapahtumat Syyriassa ja vielä lähempänä Ukrainassa ja siitä johtuva vastakkainasettelun psykoosi kertoi kuinka herkässä liipasinsormet edelleen ovat. Kuinka nopeasti propaganda- ja kauppasodat kiihtyvät ja kuinka pian taas sanottiin jos et ole Meidän kanssamme olet meitä vastaan.
Meidän tulee olla toki ”vahva ja luova osa” läntistä ”arvoyhteisöä”, mutta samalla nähdä kaikkien arvoyhteisöjen läpi; ymmärtää, että on arvoja, mutta myös arvoista puhumista omaan pussiin.
Pienen maan rooliksi ja Suomen asemaksi historia on antanut mahdollisuuden yrittää sopivissa tilaisuuksissa auttaa liittoutumia purkamaan keskinäiseen törmäämiseen perustuvaa, historian aina toistuvaa liikettä.
Me nousemme ylös itsenäisen Suomen juhlassa kunnioittaen kolmen sukupolven veriuhria, rakennustyötä ja kiittäen saamastamme hyvinvoinnista. Sukupolvinen historiallinen tahto on ollut jättää parempaa jälkeläisille, seuraavalle polvelle. Se on luonnonjärjestyksen mukainen filosofia, elämän kiertokulun koko idea.
Meidän aikamme luulee, että onnemme on mammoniallista kasvua, rakastamme tavaraa, mutta tavara ei rakasta takaisin, se masentaa kulkutautina.
Yksikään Suomen sukupolvi ei ennen ollut niin vaativan ja kohtalokkaan päätöksen äärellä kuin satavuotias kansakunta nyt osana maapallon yhteistä kohtalonhetkeä. Meidän pitäisi luopua onneksemme hyväosaisuudestamme ja antaa mahdollisuus muille hyvinvoinnin rajan yli, mutta myös huvinvointimme sisällä, jonka esi-isämme ovat vasta meille hankkineet.
Ei ole kyse hyvinvointivaltiosta eikä saavutetusta edusta vaan koko ihmiskunnan kohtalosta
Valkoiselle ihmiselle luopuminen on ainoa tapa kuitata yli rajain mennyt velkaosuutensa ylivelkaisen, yli luonnollisen eletyn maailman varoista ja vastuista.
On siis synnytettävä hyvien asioiden kierre, hyvän hypersykli.
Tehtävää ei voi ylhäistää yhteiskuntien hyväosaiselle eliitille.Se on oma asiamme.
.
Miksi uskot siihen mihin uskot?
Näyttökuva 2019-5-11 kello 12.16.13.png

Osallistuvan

oppimisen

prosessi

Näyttökuva 2019-5-9 kello 14.30.32.png
LUE MYÖS
bottom of page