ASETELMA: 100-vuotiaan Suomen valinnat
- SUOMEN UUSI ITSENÄISYYS
- 8.4.2017
- 4 min käytetty lukemiseen
OPPIMISTAVOITE: Tässä jaksossa opit mitä tarkoitetaan uudella itsenäisyystaistelulla: siinä on kyse omasta kansalaisuusasemastasi, ihmisen itsenäisyydestä ja itsehallnnosta.
Näkymä korostaa yhteisöllisyyttä.
Toisessa kappaleessa kuvataan 100-vuotiaan Suomen asemaa, ongelmia.ja mahdolliuuksia tässä mailmassa jossa elämme.
Tässä jaksossa voit myös kuunnella nettiradiosta tekstin vaikka bussissa kännykästäsi.
Oppimisen idea ja polku selviää kuvasta yllä. Tässä alla esitetään "teesit" niihin pyydetään vastaväittäjiä. Sinun asiasi on osallistua omalla ajatuksellasi keskusteluun johon on sivun lopussa oma alue.
Nettitavat: Puhumme asiaa omasta puolestamme emme arvostele toisten keskustelijoiden persoonaa.
Tervetuloa.

Euroopan kurssi ja itsenäisen Suomen tilanne
Suomi on ollut Euroopan unionin jäsen 1.1.1995 alkaen. Jo liittyessään Suomi hyväksyi yli 13 000 sivua eurooppalaisia säädöksiä.
Menettikö Suomi silloin itsenäisyyttään vai saiko se liittymän laajempaan maailmaan ja uuden ilmansuunnan toimia?
Pääsikö Suomi parempaan turvaan?
Kuuden Euroopan maan aloittama yhteistyö on runsaan 60 vuoden aikana laajentunut 28 jäsenmaan ja yli puolen miljardin kansalaisen Euroopan unioniksi, jonka jäsenmaat ovat sitoutuneet tekemään yhteistyötä rauhan ylläpitämiseksi ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

Suomi on myös mukana Euroopan talous- ja rahaliitto EMUssa, joten Suomessa on muiden euromaiden tapaan käytetty euroseteleitä ja -kolikoita vuodesta 2002.
Suomi kuuluu lisäksi Schengenin sopimukseen, joka on poistanut rajatarkastukset Suomen ja muiden Schengen-maiden väliltä.
Tästä osiosta löydät tietoa 100-vuotiaan itsenäisen Suomen asetelmasta maailmassa ja Euroopassa-
100 vuotiaan Suomen VALINNAN PAIKKA 2017>>>>

TEESI: tarvitaan uusi itsenäisyystaistelu ihmisarvon, luonnon, kansalaisuuden, ihmisen ja itsehallinnon puolesta.
Filosofi Aristoteles opetti: ”hallitsijan ja hallitun tulee oppia eri asioita mutta kansalaisen on osattava ne molemmat ja oltava niistä molemmissa osallinen.”

Ensimmäinen itsenäisyystaistelumme, alkoi 1800-luvulla Venäjän keisarivaltaa ja aristokratiaa vastaan. Se vahvistui kansalaisoppositiona sortovuosien suurlakossa 1904 jatkuen aina veljessodan katkeraan päättymiseen 1918. Kansallinen itsenäisyys voitettiin, kansallinen yhtenäisyys hävittiin. Toinen itsenäisyystaistelu alkoi Talvisodan pakkasissa 1939, taiteilu jatkui aina Janajevin juntan kaatumiseen saakka vuonna 1991. Taisteluja hävittiin, mutta kansallinen konsensus, joka johti ennen kokemattomaan hyvinvointiin, voitettiin. Katse sai kääntyä eri ilmansuuntaan, länteen, Kolmas itsenäisyystaistelu alkoi kun uusi järjestelmä alkoikin pian muistuttaa kylmän sodan hävinnyttä suunnitelmataloutta. Talous oli lännenkin yhteiskunnissa nyt kaikki.
Talous vai ihminen?
Suomeenkin tuotu talousoppi korostaa yksilön vapautta, mutta välineellistää hänet vain tuotantotekijäksi osoittaen sinulle vain paikan kuluttajana ja hallinnan kohteena. Ihmisten väliset suhteet, suhde luontoon ja yhteisöihinsä näyttäytyy merkityksettömänä ihmisyydelle.
Muiden tehtävä on vain turvata yhden prosentin taloudellinen hyöty, etuoikeus ja sukupolvien aikana yhteisesti hankitun julkisen omaisuuden otto "markkinoille."
Uusliberaali homo economicus ei toimi yhteisön yhteisistä tavoitteista, vain omistaan, asettuu vain omaan ei toisten asemaan.
Meistä, kansalaisista on tullut - huomaamattamme – taas hallinnan kohteita, joilla on yhä vähemmän omaa osallisuutta yhteiskuntaamme.
Uusi alistaminen on toteutunut uuden aristokratian eduksi tulonjaossa, vastakkainasetteluna, yhtenä totuutena, kansalaisten velkaantumisena, maanosakartelleina, megayhtiöiden varjotaloutena, kansalaisvakoiluna ja kaikkinaisena mieleen vaikuttamisena - muistuttaenkin itse yht´äkkiä sitä neuvostomallia, jota vastaan on vasta käyty voitettu kylmä sota.
NÄKÖRADIO
Comments