top of page

GLOKALISAATIO: paikallisen uusi iso kuva unionismin ja globalisaation rinnalla

PIKAOPPIMISEN JA OPETTAMISEN TIETORUUDUT,

KLIKKAA KUVAA se muuttuu SLIDE SHOWKSI.

OPPIMISTAVOITE: Oivaltaa, että keskittävän globalisaation rinnalla kehittyy ihmisen kokoinen uusi paikallisuus, rinnakkaisilmiö jota kutsutaan globalisaatioksi.

Tehtäväksi: lue alla oleva teksti, katso tietoruudut ja halutessasi syvennä tietoa omista asioistasi lähiympäristömuutoksesta lukemalla ekirja pdf.

Linkki alla.

Mistä glokalisaatiossa: lähi- ja läheisyystaloudessa ja lähiyhteisön yhteiskuntaelämässä on globaalitalouden aikaan kyse?

- Pieni on suurta: glokalisaatio on astunut globalisaation rinnalle.Se on meidän oma juttu.

Maapalloistumisen eli globalisoitumisen yhteydessä, digitalisaation lisääntyessä, kommunikaatioverkkojen mahdollistaessa ja jakamistalouden myötäauttamana, tapahtuu myös alueellista ja paikallistumiskehitystä, lokalisoitumista, pienentymistä ja lähentymistä.

Jo nyt on pyrkimystä hallinnon ja työn hajasijoitukseen ja paikallisen päätöksenteon lisäämiseen.

Tällaista samanaikaista globalisoitumista ja lokalisoitumista on alettu kutsua "glokalisaatioksi".

Todistamme – huomaamattamme – historian suurinta muutosta lähiympäristössämme. Hallinnosta katsoen kuntien asema muuttuu rajusti ja kunnallinen itsehallinto heikkenee valtion ottaessa valtaosan kunnallisveron tuotosta ja toiminnasta kunnilta, pitäessään rahat, mutta jakaessaan liian heikoksi jääville maakunnille sote- ja aluetehtäviä – ilman veronkanto-oikeutta.

Kansalaiskatsannosta näkien lähiyhteisö muuttuu uusien radikaalien teknologioiden ja tekoälyn siivittämänä kokonaan toiseksi. Itseohjautuva liikenne muuttaa liikenteen yksityisen logiikan yhteiskäyttöisyyteen ja poistaa parkkitalojen ja -paikkojen tarpeen pääosiltaan. Kaupunkisuunnittelu joudutaan miettimään kokonaan uudella tavalla.

Maailman ympäristökriisi ja kasvava väestö pakottaa ratkaisemaan miten kymmenmiljoonaiset megapolit saadaan ihmisen mittaiseksi pirstomalla ne samalla minipoleiksi, jossa ihmiset voivat vaikuttaa omaan lähielämäänsä.

Maailma keskittyy suurten finanssilaitosten ja monikansallisten yhtiöiden hallitessa varallisuutta ja maailmankauppaa, joka keskittyy yhä harvempien käsiin - vaikka köyhyys ja nälkä samalla vähenee. Euroooppa on menettänyt otteensa digitalisaatiossa kun Yhdysvallat on kaapannut sen suurten toimijoidensa ja urkintakoneistojensa haltuun. Ihmisten osa on jäänyt datakansalaisuuteen suurta maailmankuvaa katsoessa.

Samalla on kuitenkin syntynyt rajusti kasvava lähitalouden ja kokonaan institutionaalisen yhteiskuntarakenteen sivuuttava ”improvisoitunut sosiaalisuus”, internetin kautta toimiva uusi heimoutuminen, jossa ihmiset toimivat omaehtoisuuden ja väliaikaisuuden spontaanilla voimalla.

Lähitalous vahvistuu tasapaino-, (degrowth) kiertotalouden ja jakamisen kautta, se näkyy jo matkailu-, majoitus.- taksipalvelu ja 3D monistuksen kautta. Lähitalous vie maailmaa suuren globalisaatiokehityksen kautta kohti paikallistalouden ja toiminnan vahvistumista tuotantojen palatessa älyn kautta takaisin kotien lähelle.

Tätä globalisaation rinnalle syntyvää uutta paikallisuutta Veli-Antti Savolainen kutsuu ”glokalisaatioksi”.

Ei tule asettaa glokalisaatiota vastapuoleksi maapalloistumiselle, koska ilman globaalia yhteistoimintaa maailman suuret haasteet eivät ratkea. Glokalisaatio tulisi kokea globalaisaation pienemmäksi kilpailijaksi, uuden talouden Daavidiksi joka haastaa keskittyvää taloutta, kommunikaatiota ja valtaa toteutumaan myös ihmisen mitassa. Sillä jos ihmiskunta menettää läheisyytensä suurille kaupallisille toimijoille seuraa siitä kapina, levottomuuksia ja äärivoimien voitto.

Savolainen haastaa ihmiset näkemään myös työn uudella tavalla osana lähiyhteisön omavastuullista kehittämistä robotisaation ja tekoälyn mullistaessa vanhan työn.

- Me joudumme myös, vaikkapa nelikopterien myötä kokonaan uusiin turvallisuushaasteisiin, sotien käyntiin ja lähiturvallisuusarvioihin.

- Maailman ympäristökriisi tuo uusia erilaisia ihmisiä naapuristoomme. Sitä varten paikallinen alkaa elää joko ristiriitojen tai monimuotoisuuden aikaa.Se on aina lähiyhteisön oma ratkaisu, jonka luonne joko vahvistaa tai hajottaa paikallisyhteisön.

Nyt on lähitekemisen ja uuden paikallisuuden yhteiskehittämisen aika, joka edellyttää uuden osallisuuden vahvistumista kansalaismitassa ja kokonaan uutta, kokonaisuuden näkevää paikallista itsehallintoa -perustuslakimme tärkeimmän ulottuvuuden vahvistumista eikä vain kaiken keskittämistä ja suurentamista. Kuntia voidaan yhdistää. mutta samalla ne tulee sirpaloida ihmiselämän kokoiseen vaikutusulottuvuuteen.


Näyttökuva 2019-5-11 kello 12.16.13.png

Osallistuvan

oppimisen

prosessi

Näyttökuva 2019-5-9 kello 14.30.32.png
LUE MYÖS
bottom of page